Monday, 14 November 2011

Sokongan suami penentu kejayaan penyusuan

Ada yang menyokong, tetapi tidak kurang juga menyuarakan rasa kurang senang apabila penyusuan ibu selalunya dikaitkan dengan ibu semata-mata, dan terbeban atas bahu ibu saja.
Memetik e-mel seorang pembaca, dikenali sebagai Raidah, katanya dia amat bersungguh-sungguh untuk menyusukan anak sulungnya secara eksklusif, malah sanggup menyambung cuti tambahan sehingga empat bulan lantaran memenuhi hasrat itu.

Menurutnya, malangnya suami dan ibunya sendiri, langsung tidak memberikan kata-kata perangsang. Suami dan ibu selalu cakap, beri sajalah susu formula sebab bila sudah mula bekerja nanti senang dan tidak banyak menangis inginkan susu badan.
Suami tidak memberikan sokongan, ibu sendiri atau mentua yang tidak tahu mengenai penyusuan memang suatu perkara mendukacitakan, dan mereka juga yang selalunya meranapkan impian si ibu.
Realitinya sokongan orang sekeliling amat diperlukan. Sebagai bapa, anda adalah insan yang paling penting dalam memberi sokongan dan bantuan kepada isteri. Menggalakkan isteri untuk menyusu sendiri adalah permulaan terbaik yang dapat anda berikan kepada bayi anda. Dorongan dan kesabaran anda akan mengeratkan lagi perhubungan kekeluargaan dan ini akan memberi didikan positif terhadap anak-anak anda secara tidak langsung. Pada saat menimang cahaya mata baru inilah isteri cukup memerlukan suami.
Suami perlu faham bahawa penyusuan boleh menghindarkan bayi daripada pelbagai penyakit seperti alahan; sakit telinga (otitis media) dan kerap sakit teruk dan dimasukkan ke hospital. Apabila anak sihat, bererti anda dan isteri tidak perlu kerap mengambil cuti menghantar anak ke klinik atau hospital. Lebih penting anda dan suami lebih ceria meluangkan masa bersama ahli keluarga baru, tanpa bersulam rasa kasihan kepada si kecil yang selalu sakit. Dalam bahasa mudah, adalah lebih tenang, menjaga bayi sihat.
Kajian sains mendapati susu ibu bukan saja mengandungi segala khasiat yang diperlukan oleh bayi, sebaliknya kandungannya berubah mengikut umur dan keperluan bayi serta mudah dihadam.
Dalam tempoh berpantang dan sepanjang penyusuan berlangsung iaitu dua tahun itu, suami seharusnya membebaskan isteri daripada tekanan dan memperuntukkan makanan berkhasiat kepada isteri kerana perasaan ceria seorang isteri diikuti makanan berkhasiat menjamin pengeluaran susu lebih lancar dan berkualiti.
Sejak titisan pertama lagi susu ibu diperkaya dengan antibodi membolehkan tubuhnya alah dengan persekitaran. Sekiranya suami anda belum memahami mengenai kebaikan itu, silalah anda war-warkan kepada mereka. Dalam hal ini saya berfikir ibu seharusnya mementingkan diri sendiri dalam memenuhi keperluan di kecil. Sekiranya terbeban dengan tugasan mengemas rumah dan masalah lain, apa kata ketepikan dulu, sebab tekanan boleh menjejaskan pengeluaran susu. Selamat berjaya.

INFO: Sokongan boleh diberikan suami
·         Galakkan isteri untuk berehat. Penyusuan kadangkala menyebabkan si ibu berasa cepat penat dan lapar. Suami jangan memperkecilkan tubuh isteri dengan menyatakan jangan minum banyak atau makan banyak supaya tidak gemuk. Sebaliknya biarkan isteri makan, tetapi tegur sekiranya makanan itu tidak menyihatkan seperti makanan ringan atau berjeruk.
·         Ibu yang menyusu perlukan keseimbangan di antara aktiviti dan rehat. Galakkan isteri bersenam ringan seperti berjalan sekitar rumah.
·         Cuba berikan bantuan dalam kerja-kerja seharian di rumah dan juga dalam penjagaan bayi. Menyapu atau menyidai pakaian boleh meringankan tugas isteri.
·         Lindungi isteri daripada mereka yang tidak bersetuju dengan penyusuan ibu. Perkara yang biasa didengar dan membuatkan ibu rasa serba salah dalam usaha menyusukan bayi mereka adalah seperti “susu tak cukup kot, sebab itu bayi kerap menangis”; “bayi lapar tu, cuba bagi dia bijirin nasi dalam susu botol”; atau “berilah bayi air kosong biar dia cepat kenyang”.
·         Cubalah fahami naluri seorang ibu serta perubahan emosi dialami wanita selepas kelahiran. Beri kata-kata perangsang seperti “Saya bangga awak berjaya menyusukan bayi kita”; “Hari ini biar saya memasak dan mengemas rumah, awak berehatlah ye,” atau “Biar saya uruskan anak-anak yang lain, awak berehatlah”.
Berta disunting daripada sumber: Berita Harian

Ingin mendapatkan Supplement |Selamat| Berkesan |Semulajadi hari ini????

Untuk keterangan lanjut sila 
Hubungi :
Shaklee Independent Distributor [ ID No : 858044 ] 

Fb :shayida salmi 

Emel : shayida_82@yahoo.com 
Blog: onesupplement.blogspot.com

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...