Tahukah anda
jenis makanan yang anda ambil dalam kehidupan sehari-harian?
Adakah anda
seorang yang prihatin terhadap tahap kesihatan anda?
Adakah anda
mengamalkan gaya pemakanan yang sihat mengikut diet seimbang yang disyorkan
oleh pakar pemakanan?
Mari kita
pelajari serba sedikit mengenai makanan berasid dan makanan beralkali serta
kesan pengambilannya pada tubuh badan kita.
Gambar di
atas menunjukkan carta pH dalam makanan. Skala 1-6 menunjukkan skala makanan
berasid, skala 7 adalah makanan yang neutral ataupun semulajadi manakala skala
8-14 menunjukkan skala makanan yang beralkali. Kita digalakkan mengambil
makanan yang berskala 7 dan ke atas kerana makanan yang beralkali memberi kita
lebih banyak manfaat dari segi kesihatan, kecergasan minda dan tubuh badan
kita.
Apabila kita
terlalu kerap mengambil makanan yang berasid, badan akan menjadi kurang sihat
dan kita akan mudah terdedah dengan pelbagai risiko penyakit yang kronik
seperti sakit jantung dan darah tinggi. Selain itu, badan akan menjadi
kurang cekap dalam menyerap vitamin dan mineral pada makanan yang dimakan dan
proses membaiki sel-sel rosak dalam badan akan semakin berkurangan.
Bayangkan badan kita adalah seperti
sebuah kereta. Sekiranya kita tidak pernah menukar minyak ataupun melakukan
penyelenggaraan berkala, kereta akan mudah rosak. Begitu juga dengan badan
kita. Apabila kita asyik makan makanan yang berasid, minum air yang tidak
berkhasiat, tinggal dalam kawasan yang tercemar dan tidak melakukan senaman,
badan akan terdedah kepada bahaya seperti kereta tadi.
Tentu ramai
dalam kalangan kita yang tidak sedar dan ada juga tidak tahu langsung untuk
membezakan makanan yang berasid dan makanan beralkali. Di sini, saya tunjukkan
carta dan jadual yang amat berguna untuk kita jadikan panduan pengambilan
makanan dalam kehidupan sehari-harian kita.
Anda boleh
muat turun carta dan jadual ini, perbesarkan dan simpan sebagai panduan.
Kebanyakan
pakar-pakar pemakanan mengesyorkan kita untuk mengambil makanan yang beralkali
sebanyak 80% dan makanan berasid sebanyak 20%. Sekiranya kita mengekalkan diet
ini, badan kita akan lebih bertenaga pada sepanjang masa dan peluang untuk
mengekalkan keseimbangan nilai pH alkali dalam badan adalah tinggi.
Sekarang,
anda sudah boleh membuat pilihan yang bijak dalam memilih makanan yang
beralkali dan makanan berasid. Banyakkan meminum air masak ataupun air mineral
semulajadi kerana ia boleh membantu menjaga kesihatan anda. Mulai saat ini,
pilihlah makanan yang berkhasiat untuk diri anda dan keluarga anda untuk
menjamin masa depan yang bahagia. Anda adalah apa yang anda makan.
No comments:
Post a Comment